donderdag 20 maart 2014

Zout als moordenaar?

Graag wil ik mij meer gaan verdiepen in de genoemde "witte moordenaars", zoals Tessler ze noemt: wit zout, witte suiker, wit meel, wit vet.

Ik ga ze stuk voor stuk eens bij langs.

1. Wit zout

Volgens Tessler eten wij 10x meer natriumchloride (= keukenzout) dan het lichaam nodig heeft. Een overmatige consumptie van zout berooft het lichaam van het nuttige kalium. Dit kan zorgen voor tal van ziektes en natuurlijk de bekende hoge bloeddruk en nierschade. Volgens Tessler zit er in Gods voeding meer dan genoeg natrium zonder dat wij er iets aan toe hoeven te voegen. Als je dan toch persé zout wilt gebruiken vindt Tessler 1/4 theelepel per dag (500 mg) een absoluut maximum.Ter illustratie: een normale boterham bevat zo'n 160 mg natrium en dat is dan nog zonder beleg....

En dit is nu juist een groot punt van discussie onder wetenschappers. De één beweert dat zout geen kwaad kan en de ander meent uit onderzoek te kunnen afleiden dat teveel zout echt slecht is. In sommige onderzoeken werd zelfs gevonden dat proefpersonen die het meeste zout aten het minste risico hadden op hart- en vaatziekten en diegenen die het minste zout aten...juist! En zoutloos eten bij een hoge bloeddruk is allang weer achterhaald. Het werkt niet. Te weinig zout kan zelfs gevaarlijk zijn. Bovendien is zoutloos eten nogal smakeloos. Zelfs in de Bijbel wordt zout met iets positiefs geassocieerd:

"Zout is goed! Maar als het zout zijn kracht verliest, hoe zullen jullie het zijn kracht dan teruggeven? Zorg dat jullie het zout in jezelf niet verliezen en bewaar onder elkaar de vrede.’" Marcus 9:50

In de Bijbel wordt zout in verband gebracht met smaak, reiniging, kracht. In die tijd zal veel zeezout gebruikt zijn, een kostbaar goedje! Om mee te bakken en te koken en om voedsel mee in te maken zodat het niet snel bedierf. 

Om zout nu een "witte moordenaar" te noemen vind ik te ver gaan. Wel denk ik dat men in Bijbelse tijden zuinig was met zout omdat het een duur en kostbaar voedingsmiddel was. Nu wordt zout vaak als goedkoop "opvulmiddel" gebruikt in allerlei kant-en-klare fabrieksproducten. En daarbij is het zout nogal geraffineerd zodat de nuttige stoffen er ook uit zijn verdwenen. Teveel is niet goed, dus teveel zout is ook niet goed. 

Ik denk dat er winst te halen is als je de kant en klare producten zoveel mogelijk laat staan. Kook zelf en gebruik weinig pakjes en zakjes. Ik gebruik al jaren Losalt, een kaliumzout, om mijn eten op smaak te brengen. 

Zoutloos gaan eten zoals Tessler voorstelt in zijn Genesisdieet? Nee, ik geloof niet de God dat van ons vraagt. Ik zal dus zout blijven gebruiken, maar wel met mate.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten