donderdag 20 maart 2014

Suiker als moordenaar?

De tweede "witte moordenaar" die Tessler in zijn boekje noemt is witte suiker (naast wit zout, wit meel en wit vet).

Witte suiker berooft cellen, volgens Tessler, van noodzakelijke zuurstof. Door witte suiker raakt de alvleesklier overbelast en wordt er teveel insuline gebruikt. Als dit maar lang genoeg duurt raakt de insulineproductie ontregeld en kan dit leiden tot suikerziekte (diabetes). Volgens Tessler is de hoge consumptie van witte suiker ook de 1 van de oorzaken van osteoporose omdat de vertering van suiker calcium uit de botten trekt om deze suiker te kunnen verteren. We eten in Nederland zo'n 45,5 kg suiker per persoon per jaar.

Wat voor mij als een paal boven water staat is dat wij de suiker zoals wij die tegenwoordig tot ons nemen (als zoetstof in allerlei voedingsmiddelen) niet nodig hebben. Wie dat beweert vergist zich echt. Ons lichaam is uitstekend in staat om koolhydraten uit ons voedsel om te zetten in glucose wat ons lichaam weer gebruikt om te kunnen functioneren. Je zou dus alle toegevoegde suiker uit je voedingspatroon kunnen schrappen zonder enige schadelijke gevolgen. Als we fruit eten krijgen we genoeg suiker binnen, als we groenten eten krijgen we suikers binnen.

Dus...waarom eten we dan nog suiker? Omdat het ons aangeleerd is, Omdat het lekker is. Omdat we met zijn allen eraan verslaafd zijn.

Hoe werkt dat dan, die verslaving? Het is een vicieuze cirkel:
Lichaam krijgt witte suiker binnen --> bloedglucose stijgt snel ----> alvleesklier maakt snel veel insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer op peil te brengen ---> bloedsuiker daalt weer snel door de insulinepiek ---> door de snelle bloedsuikerdaling vraagt je lichaam weer om zoetigheid om de bloedsuiker weer op peil te brengen ---> je gaat weer zoetigheid (met suiker) eten ----> het circus begint weer van voren af aan.

Door deze rollercoaster van suikerpieken en -dalen raakt je alvleesklier inderdaad overbelast. De oplossing is: zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dan zal je lichaam niet meer gaan zeuren om zoetigheid en heb je die drang niet meer.

Je bloedsuiker blijft stabiel door het eten van producten met een lage glycemische index (of nog beter: lage glycemische lading). Deze voedingsmiddelen geven hun glucose langzaam af in het bloed en zullen je bloedsuiker niet sterk doen stijgen. Dit zijn vaak ongeraffineerde producten (bijv. volkorenproducten, groenten, vetten en eiwitten).

In de Bijbel vinden we alleen honing als zoetmiddel. Alle andere "zoet" kwam uit (gedroogde) vruchten, zoals vijgen, rozijnen en dadels. Geraffineerde, witte suiker zoals we die nu kennen bestond toen nog niet. Dus daar kunnen we kort over zijn.

Is witte suiker een moordenaar? Ja, dat denk ik wel. Als je continu teveel suiker binnenkrijgt kan dit op den duur leiden tot serieuze gezondheidsproblemen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten