donderdag 17 april 2014

Vrij!

Het is bijna Pasen en einde van de 40-dagentijd. Wat heb ik nu geleerd bij mijn zoektocht naar "gezond eten"? Ik schafte het boekje "het Genesisdieet" van Gordon S. Tessler aan. Het boekje startte goed met een oproep om minder geraffineerd te eten. Maar de rest van het boekje beschrijft welke voedingsmiddelen je vooral niet zou moeten eten, zoals God voorschreef in de spijswetten en waar de Joden zich nog steeds aan houden. Eerlijk gezegd werd ik er nogal moe van. Al die geboden en verboden, doorspekt met Bijbelteksten. Ik zag een opgeheven vingertje voor me en voelde de banden knellen.... Is dat nu de bedoeling?

Het (kook)boek van Han Wilmink spreekt juist over het goede van voedsel: het mag smakelijk zijn en vreugde geven. Hij promoot vooral gezond en echt eten, zelf klaarmaken, niet/weinig geraffineerd met een gezonde dosis humor en nuchterheid. Ik werd eerlijk gezegd vrolijker van dit boek dan dat van Gordon Tessler.

Vandaag las ik een blog van ene Francesca. Zij houdt daar een pleidooi voor "gewoon", echt eten. En elkaar daarin ook niet de maat nemen. Wees gelukkig! Het deed me denken aan Romeinen 14:

...want het koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de heilige Geest.

Juist! Daar gaat het om. Gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige Geest. Dat miste ik in het boek van Tessler: gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige Geest. 

...u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde... Galaten 5:13

Vrij! Door het bloed van Jezus Christus aan het kruis ben ik vrij. En zo mag ik ook leven: bevrijd. Wat betekent dit nu voor mijn eetpatroon? Ik wil mij niet een juk opleggen: verslaving aan snelle suikers, smaakversterkers of andere middelen (tabak, alcohol, cafeïne, etc.) wil ik niet. Evenmin een verslaving aan koolhydraatarm, paleo, rawfood, superfood of wat dan ook. Ik ben vrij! Daarom eet ik ongeraffineerd en voedzaam met weinig chemische toevoegingen, maar wel lekker! Dat past prima bij mij. En ik eet dier- en milieuvriendelijk vlees en niet teveel daarvan (niet meer elke dag). Ik vind dat belangrijk. En af en toe geniet ik van een heerlijk stukje gebak, een koekje of iets anders waar je me 's nachts voor wakker kunt maken. En ik dank God voor alles wat hij mij geeft. 

Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. Galaten 5: 1

Een heerlijk Paasfeest gewenst!


woensdag 2 april 2014

Verzadigd vet, gezond?

Op deze berg richt de HEER van de hemelse machten voor alle volken een feestmaal aan: uitgelezen gerechten en belegen wijnen, een feestmaal rijk aan merg en vet...
Jesaja 25:6

Blijkbaar was vet in de tijd van de Bijbel een lekkernij, een traktatie zoals ik in mijn vorige blog al schreef. Waarom zou dit anders als metafoor worden gebruikt in Jesaja 25:6? De Heer zelf richt een feestmaal aan, met merg en vet! Er staat niet plantaardig vet of onverzadigd vet (daar hadden ze natuurlijk nog nooit van gehoord). Maar merg en vet. Dus, volgens mij, dierlijk, verzadigd vet. Is het dan wel zo ongezond als sommige wetenschappers beweren? De Heer biedt het ons toch zelf aan? Bovendien zijn er ook talloze onderzoeken die het tegendeel bewijzen: er is geen verschil in gezondheid gevonden bij mensen die veel en weinig verzadigd vet aten. Mensen die meer verzadigd vet aten waren juist gezonder!

Wat zijn dan de voordelen van verzadigd vet? Melchoir Meijer (een medisch onderzoeksjournalist) heeft hier eens een duidelijk stuk over geschreven. Ik citeer (iets bewerkt) uit een deel daarvan:


"Laten we eens een stuk vet rundvlees (steak) onderzoeken: ruim 50 procent van dat vet is enkelvoudig onverzadigd, net als olijfolie. Goed voor de bloedvaten, zeggen ook politiek correcte geleerden. Zo’n 45 procent van het vet is verzadigd. Dat verzadigde vet bestaat weer voor een groot deel uit stearinezuur, een vetzuur dat geen enkele invloed heeft op het cholesterolprofiel en dat mooi schone energie levert. Verder zit er nog wat palmitine- en laurinezuur in, vetsoorten die weliswaar het cholesterol een beetje kunnen verhogen, maar die ook hebben bewezen allerlei onvoordelige micro-organismen, zelfs het aidsvirus, onschadelijk te maken. De resterende 5 procent wordt geleverd door meervoudig onverzadigde vetzuren, je weet wel, het spul dat ze in die niet te verteren halvarines stoppen. Als je alles bij elkaar optelt, kun je niet anders dan vaststellen dat een steak hartstikke goed voor je rikketik is. Hij verhoogt het ‘gunstige’ HDL-cholesterol en verlaagt het ‘ongunstige’ LDL-cholesterol. En als hij van een koe komt die in de wei heeft mogen grazen, levert hij ook nog eens wat vet van het soort omega-3. De Nederlandse onderzoeker Daan Kromhout was een van de eersten die aantoonden dat dat een hele goeie motorolie is. Het houdt je hart in het juiste ritme en maakt dat je hersenen naar behoren functioneren." (bron)

Dit alles bij elkaar maakt dat ik overtuigd ben van het feit dat verzadigd vet niet ongezond is en zelfs gezond genoemd kan worden; de "natuurlijke" door God geschapen voedingsmiddelen bestaan uit verzadigd vet en ons lichaam bevat en functioneert op verzadigd vet.